Byla jsem požádána, ať mrknu na to, zda jsou azobarviva škodlivá pro děti. Nejsem žádný chemik, ale na internetu jsem přeci jen pár těch informací vyčetla. Ty jsem čerpala z různých webových stránek, především však z Bakalářské práce Azobarviva v potravinách, kterou napsala v roce 2019 Silvie Kielarová, studentka VŠCHT. Tady je máte.
Co jsou to azobarviva
Azobarviva se řadí mezi potravinářské přídatné látky. To jsou látky, které se běžně nekonzumují přímo jakožto potraviny, ale záměrně se přidávají do potravin pro technologické účely. Vedou k tomu, že potravině dodávají barvu nebo barvu obnovují.
Kde všude můžete narazit na azobarviva:
- v potravinách
- v lécích – azobarviva zde patří mezi pomocné látky povinně uváděné na obalu léčivého přípravku
- v příbalové informaci musí být odpovídající text upozorňující na možný vliv na organismus – např. možnost vzniku alergických reakcí
- informace o složení jednotlivých léků, včetně případné přítomnosti azobarviv, se dají vyhledat v databázi léků na webu SÚKL

v barvách – například vajíček
- Co je zajímavé, je, že na obalech barviv na vajíčka se nic o vlivu na hyperaktivitu dětí nedočtete, byť mohou barvy proniknout i pod skořápku. Nejde totiž o potravinu, ale o přídatnou látku, a u těch se upozornění uvádět nemusejí.
- ve fixách, zvýrazňovačích
- k barvení textilu
Toxicita a azobarviva
- Akutní toxicita azobarviv, definovaná podle kritérií EU pro klasifikaci nebezpečných látek, je dosti malá.
- V EU, Spojených státech a mnoha dalších zemích musí potravinářská barviva, včetně azobarviv, projít schvalovacím procesem regulovaným zdravotními a bezpečnostními úřady, jako je Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo Americká agentura pro potraviny a léčiva (FDA).
- Většina potravinářských azobarviv má hodnotu LD50 (= označení pro dávku látky podané testovaným jedincům, která způsobí úhyn 50 % testovaných živočichů do 24 hodin od expozice) v rozmezí 250˗2 000 mg/kg tělesné váhy, což znamená, že by muselo být zkonzumováno mnoho gramů azobarviv v jedné dávce pro dosažení letální dávky.
- Vzhledem k jejich vysoké rozpustnosti ve vodě se nekumulují v těle, ale jsou metabolizovány v játrech a vylučovány močí.

- Některá azobarviva byla zakázána pro použití v potravinách kvůli jejich toxickým vedlejším účinkům, které nejsou způsobeny barvivy samy o sobě, ale produkty jejich degradace. Tedy vznikající při jejich rozkládání v těle a vylučování z těla. U některých produktů degradace azobarviv byly zjištěny mutagenní (= faktory, které jsou schopny způsobovat mutace, tedy měnit genetickou informaci organizmu) a karcinogenní účinky (způsobující nebo napomáhající rakovinnému bujení buněk), a proto bylo jejich využití v potravinách zakázáno. Používají se například v textilním průmyslu a k barvení dalších nejedlých materiálů.
- Tvrdí se, že některá potravinářská barviva zvyšují nebo dokonce způsobují hyperaktivitu u dětí. Toto tvrzení však nebylo prokázáno, nicméně nebylo ani vyvráceno.
- Nezpůsobují samy o sobě alergické reakce, ale mohou zhoršovat alergické reakce na jiné látky (např. léky). Podobně mohou zvyšovat projevy u lidí trpícími astmatem a podobnými potížemi.
Tartrazin = Cl potravinářská žluť = E 102
- Potraviny obsahující tartrazin musí být označeny větou „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí„.
- Kde se může vyskytovat: nealkoholické nápoje, konzervované, výrobky, dezerty, nakládané okurky, sušené ovoce, rozpustné nápoje a koření.
- Lze ho nahradit použitím riboflavinu, kurkuminu, chinolinové žluti nebo beta-karotenu.
Žluť SY = Cl potravinářská žluť 3 = E 110
- Potraviny obsahující toto barvivo musí být označeny větou „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí„.
- Často bývá využíváno ve směsi s tartrazinem jako barvivo do nízkotučných pomazánek, k barvení pekařských výrobků, cukrovinek, zmrzliny, omáček, polévek a nápojů.
- Lze ho nahradit v potravinách použití annatta, papriky, beta-karotenu nebo kyseliny karmínové.
Azorubin = Cl potravinářská červeň 3 = E 122 = karmoisin
- Potraviny obsahující toto barvivo musí být označeny větou „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.
- Používá se k barvení pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, konzervovaného ovoce a zeleniny, zmrzlin, cukrovinek, dezertů a cereálních výrobků.
- V potravinách lze nahradit použitítm barviv karmínu, ponceau 4R, červeně allura, erythrosinu, betaninu nebo antokyanů v kyselém médiu.
- V USA a Kanadě je jeho použití k barvení potravin zakázáno.
Ponceau 4R = Cl potravinářská červeň je = E 124
- Využívá se pro vytvoření sytě červeného odstínu typického pro potraviny s příchutí jahod, třešní nebo červeného rybízu.
- Potraviny, které toto barvivo obsahují, musí být označené větou „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.
- Používá se k barvení nealkoholických nápojů, dekorací, dezertů, konzervovaných kompotů, pečiva, omáček, rybích výrobků a dalších potravin.
- Lze ho nahradit například použitím karmínu, karmoisinu, erythrosinu, betaninu nebo antokyanů v kyselém médiu.
- V USA je jeho použití v potravinách zakázáno.
Červeň allura AC = Cl potravinářská červeň 17 = E 129
- Potraviny, které toto barvivo obsahují, musí být označené větou „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.
- Jeden z produktů degradace červeně allura způsobuje rakovinu močového měchýře u zvířat, pokud je přítomen ve velké koncentraci.
- Používá se k barvení nealkoholických i alkoholických nápojů, cukrovinek, konzervovaných kompotů, dezertů, oříšků, omáček a dalších potravin.
- Lze ho nahradit použitím barviv karmoisinu, erythrosinu, ponceau 4R, betaninu nebo antokyanů v kyselém médiu.
Co to jsou AZO FREE barviva
Pokud nese výrobek označení AZO FREE nebo také zkratku AZ, znamená to, že neobsahuje barviva Tartrazin E102, Chinolinová žluť SY E104, Žluť SY E110, Azorubin E122, Ponceau 4R E124, Červeň allura E129.
A proč azobarviva danou maminku zajímaly?
Protože v rámci smyslohrátek se děti neustále setkávají s barvenou rýží, cizrnou, obarvenou vodou atd.
A jen málokdo používá barviva, která jsou azofree, jsou totiž dražší a příprava těchto her už tak stojí nemalé peníze. Navíc přírodní barviva Vám nevytvoří takový sytý odstín a nesmírnou paletu barev.
Pokud tedy nedochází k používání azofree barviv, měla by se pro aktivity sensory play používat barviva schválená pro potravinářské použití, což minimalizuje riziko expozice nebezpečným látkám. Potravinářská barviva jsou testována a považována obecně jako bezpečná pro konzumaci, což by mělo znamenat, že jsou bezpečná i pro použití v aktivitách, při kterých dochází ke kontaktu s dětmi.

Do jaké míry se azobarviva mohou vstřebat přes kůži, jsem se nikde nedočetla. Jistě záleží na propustnosti kůže, množství barviva a délce kontaktu. Takzvaný kumulativní efekt, tedy efekt opakované expozice, není dobře prozkoumán a regulován. To platí především v situacích, kdy si rodiče doma sami sensory play připravují nebo pravidelně navštěvují smyslohrátky.
Nemíním tím to, že byste je měli zcela vynechat, ale myslím si, že míra opakované expozice může vést k zamyšlení.
A kde pořídit pomůcky k domácímu smyslohraní?
https://www.facebook.com/groups/3dnika
Vy, kteří jste součástí Členské sekce, máte na obou webech 10% slevu.
Koukněte také na článek o netoxické domácnosti.
Jestliže Vás článek zaujal, koukněte na další a nepřehlédněte ani mé e-booky a možnost stát se součástí Členské sekce.