Články, Odborné články

Dieta

Při různých onemocněních je vhodná určitá dieta. A tak se po stanovení diagnózy a doporučení s tím, že máte dodržovat „dietu“, člověk trápí hledáním na internetu, co tedy vlastně může a nemůže jíst.

A tak jsem pro Vás sestavila krátký přehled nejčastějších diet, které můžete dostat doporučené od svého lékaře.

Zásady dobré výživy

Nejprve pár zásad pro dobrou výživu, které bychom měli dodržovat víceméně pořád:

  • dávejte svému dítěti rozmanitou a pestrou stravu
  • nepobízejte ho slovy: „Sněz ještě trochu. No tak, vždyť jsi velký kluk, musíš mít pořádný svaly. Když budeš takhle jíst, nevyrostou Ti prsa.“ a tak podobně… i dítě ví, kdy má dost
  • servírujte dětem hodně ovoce a zeleniny – já Anežce dávám ovoce ke snídani i oběma svačinám, k obědu a večeři dostane vždy trochu zeleniny, kolik sní, je na ní
  • vyhýbejte se přílišnému množství tuků, zejména živočišným a cholesterolu
  • sůl používejte jenom s mírou, dětem pod 1 rok nesolte vůbec
  • cukr a sladkosti dávejte dětem s rozumem, sladkým nápojům se co nejvíce vyhněte

Dieta při průjmu

Co má dítě pít?

  • nepřerušujte kojení, je dítěti prospěšné, pokud je dítě na umělé výživě, tak ji dále podávejte
  • slazený čaj Glukopurem, což je hroznový cukr, který nezatěžuje tolik trávení jako jiný cukr
  • pokud ho nechce, dejte jim nějakou oblíbenou sladkou šťávu s vodou (ano, lze dát i vybublinkovanou Coca Colu, ale nepřehánějte to – jako se vším, nezapomeňte, že obsahuje kofein),
  • pořiďte v lékárně rehydratační roztoky jako HIPP ORS 200, Enhydrol či Kulíšek (dávkování dle příbalového věku, pozor na věk dítěte), ty dítěti doplní minerály, které zvracením či průjmem ztrácí
  • Pokud nemáte po ruce rehydratační roztok, vyrobte si doma vlastní.
    • Do 1 litru vody dejte 2 polévkové lžíce cukru, ¼ čajové lžičky kuchyňské soli a ¼ čajové lžičky sody bikarbony. Pokud nemáte doma jedlou sodu, dejte místo ní znovu ¼ čajové lžičky soli. Do vzniklého nápoje můžete přidat 100 ml pomerančového džusu nebo do něj rozmixujte 1 banán.
    • A jak by ho dítě mělo pít? Cca 5 ml po 5 minutách a to vychlazený s teplotou mezi 4-8°C.
Dieta

A také uvařte dítěti mrkvový nebo rýžový odvar:

  • mrkvový odvar – 300 g mrkve nastrouhejte, povařte v 1 litru vodu do měkka, při vaření vodu stále dolévejte do celého 1 litru, poté rozmixujte a ev. oslaďte Glukopurem
  • rýžový odvar – v 1 l vody uvařte 150 g rýže doměkka, při vaření vodu do 1 litru stále dolévejte, po uvaření rozmixujte, ev. oslaďte Glukopurem
  • Co se týče malých dětí: odvaru dávejte 10-30 ml před kojením či před krmením umělou mléčnou formulí, záleží na věku a toleranci Vašeho dítěte

Co má dítě jíst?

  • pokud je dítěti zle, stačí pít tekutiny a rehydratační roztoky, pokud je toleruje, tak i odvary
  • poté, co je dítěti o něco lépe, přidejte do stravy:
    • suchý rohlík, piškoty, nemastný zeleninový vývar, borůvky, loupané jablko, nemastnou bramborovou kaši, jablečnou přesnídávku, rozmačkaný banán
  • postupně přidávejte
    • nemastný hovězí či kuřecí vývar zahuštěný rýží, vařené a dušené namleté kuřecí maso, jemně nasekanou libovou šunku
  • až se postupně vrátíte k původnímu jídelníčku (řiďte se konzistencí stolice)

Ve druhém týdnu onemocnění je vhodné ze stravy ještě vyloučit:

  • smažená jídla (těch by mělo dítě obecně jíst málo)
  • luštěniny
  • čerstvé kynuté pečivo, čokoládu
  • nevhodná je nadýmavá zelenina (květák, brokolice, zelí, kapusta, česnek, cibule, ředkvičky…)

Dieta při zácpě

Co mohu dělat, když má dítě zácpu?

  • dbejte na pitný režim
  • vyhněte se slazeným nápojům
  • dítě může popíjet vodu, ovocný čaj, minerálky, ředěný jablečný mošt, pokud Vám dítko málo pije, zkuste zařadit do jídelníčku polévky, řeďte mu přesnídávky
  • obohaťte jídelníček o:
    • jogurt
    • švestkový, meruňkový kompot
    • neloupané ovoce (především hroznové víno, peckovité ovoce jako meruňky, broskve, třešně), alespoň 1x denně
    • zeleninu (můžete dítěti připravit chutný salát s olivovým olejem), alespoň 2x denně
    • celozrnné pečivo, pečivo s lněným semínkem, vločkami a sezamovým semínkem
    • luštěniny (vhodné jsou především fazole)
    • ke snídani je vhodné jíst ovesné vločky, které jsme přes noc namočili do vody, ráno je můžete dochutit mlékem, zakysaným jogurtem, čerstvým či kompotovaným ovocem a nadrcenými ořechy (např. vlašskými), můžete je též osladit medem, místo ovesných vloček můžete zkusit také kukuřičné lupínky
    • švestkovou přesnídávku, sušené švestky, rozinky, fíky, meruňky (tzv. křížaly bereme s Anežkou na výlet běžně místo všech těch křupek, kterými s obchody jen hemží)
    • maso podáváme spíše rybí, kuřecí, krůtí a králičí
    • nebojte se také zakysaných výrobků, které současné podpoří střevní mikroflóru (např. Activia)
    • nadrťte do stravy/jogurtu lněné semínko
    • zařaďte do jídelníčku tuk – čerstvé máslo, olivový olej
    • ze stravy vynechte borůvky, banány, bílé pečivo, bílou rýži, omezte sladkosti (i mléčné řezy a buchty) a sladké tekutiny

Více o zácpě, průjmu a dalších onemocněních se dočtete v mém e-booku Rady a tipy při onemocnění Vašeho dítěte.

Dieta při infekční mononukleóze či jiném jaterním onemocnění (např. žloutenka)

Zpočátku se drží tzv. přísná dieta, kterou je nutno držet alespoň do té doby, než se dítěti srovnají jaterní testy, pak je zpravidla možno dietu rozvolnit, ta se drží alespoň 3 měsíce.

Vše se samozřejmě řídí doporučením ošetřujícího lékaře!

  • dítě by mělo jíst pravidelně (alespoň 5x denně) a v menších dávkách
  • jídlo nesmažte ani nepečte, nezahušťujte jíškou
  • co nesmí dítě jíst:
    • čokoládu, kakao, gumové medvídky, tučná jídla, tučné maso, sádlo, šlehačku, vejce, tučné a pikantní sýry, kořeněná jídla, sójovou omáčku, houby, nadýmavá jídla – čerstvé pečivo, nadýmavou zeleninu (cibule, česnek, zelí, kapusta, květák, zelená paprika, okurka, ředkvičky, kedluben, rajčata), luštěniny (fazole, hrách, čočka), nadýmavé ovoce (hrušky, hroznové víno, jahody, brusinky, rybíz, angrešt, ostružiny, maliny, meloun, fíky, datle, ananas, kiwi, rebarbora), kynuté knedlíky, čerstvé pečivo
    • potraviny obsahující konzervační činidla a barviva: hořčice, kečup, tatarka, majonéza, nakládanou zeleninu, konzervy (masové, paštiky, pomazánky), uzeniny
    • potraviny obsahující malé nestravitelné části: mák, buráky, kokos, müsli a cornflakes
  • co nesmí dítě pít:
    • alkohol, kávu, ovocné džusy, nápoje s bublinkami
  • a jak máte to jídlo tedy připravit?
    • využijte k tomu vaření, dušení, přípravu v páře, v alobalu, v pečícím sáčku
    • maso opékejte na sucho, podlévejte netučným vývarem z kostí, zeleniny nebo vodou
    • pokrmy zahušťujeme na sucho opraženou moukou, strouhaným bramborem, Solamylem
  • jaká zelenina je vhodná?
    • mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, ledový salát, cuketa, chřest, červená řepa
  • jaké ovoce je vhodné?
    • jablka, banány, citrusové ovoce, meruňky, broskve, třešně, blumy, švestky
    • lze podávat také kompoty, ovocné přesnídávky a šťávy, mošty, džemy bez zrníček a med
  • čím můžete kořenit?
    • použijte petržel, pažitku, kopr, bazalku, libeček, citrónovou šťávu
Dieta

Dieta při pálení žáhy

  • dítě by mělo jíst častěji (5x denně) po menších porcích a dbát na zvýšení podílu vlákniny ve stravě (neloupané ovoce a zelenina)
  • vhodné je zapít jídlo malou sklenicí vody, která naředí kyselý žaludeční obsah a spláchne ho do střeva
  • nevhodné je polehávání po jídle a „noční přesnídávky“
  • vhodné je žvýkání žvýkaček (bez pepermintu a bez cukru) – vedou ke zvýšené produkci slin a zrychlují posun žaludečního obsahu do střeva
  • pokud lze, zvyšte rovnoměrně sklon celého lůžka, hlava by měla být výše než břicho a nohy
  • u obézích dětí dbejte na snížení nadváhy
  • nastrouhejte syrový brambor i se slupkou, vymačkejte šťávu, k ní přilijte 1x tolik vody, dávejte dítěti pít 3x denně
  • od 6 let můžeme podávat Gaviscon Liquid Peppermint
  • mezi potraviny a tekutiny vedoucí k pálení žáhy řadíme:
    • cibuli, česnek, čerstvé pečivo, čokoládu, tučná jídla, sladká a kynutá jídla, mléko na noc (zpomaluje vyprazdňování žaludku)
    • alkohol, cola, silný čaj, džusy (zejména citrusové a rajčatový), káva

Dieta při vysokém LDL cholesterolu (to je ten „zlý“)

  • pokud lékař neurčí jinak, tak do stravy zahrňte potraviny, které zvyšují HDL cholesterol („ten hodný“):
    • luštěniny – hlavně fazole
    • sójové boby – celé nebo mleté boby, sójové mléko, sýr nebo mouka (neplatí pro sójovou omáčku ani v sójový olej)
    • česnek
    • cibule – vhodné je ji syrovou přidávat do salátů
    • tučné ryby – jako makrela, sleď, sardinky, tuňák, losos
    • vitamín C – např. ve formě pomeranče či jablka
    • používejte olivový olej, olej z mandlí, lískových oříšků, řepky a avokáda – za studena lisované
    • v rozumné míře ořechy – arašídy, mandle, vlašské ořechy i jiné druhy
  • jinak vynechte samozřejmě tučná jídla, tučné maso a z přípravy pokrmů vynechte smažení

Jestliže Vás článek zaujal, koukněte na další a nepřehlédněte ani mé e-booky a možnost stát se součástí Členské sekce.

Mohlo by se Vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *